Wyposażając kuchnię gastronomiczną, bez znaczenia czy jest to typowy lokal, stołówka, czy może znajdująca się w hotelu, nie jest zalecane używanie zwykłych mebli. Niekoniecznie chodzi tu o wytrzymałość, lecz meble ze zwykłej stali lub drewna są ciężkie do wyczyszczenia. Wszelkie lokale gastronomiczne muszą w wysokim stopniu dbać o sterylność, ułatwiają to meble dla gastronomii wykonane ze stali nierdzewnej. Materiał ten nie tylko umożliwi wysoką wytrzymałość. Przede wszystkim nie chłonie brudu, co znacznie ułatwia pracę w lokalu gastronomicznym. Odpowiednie meble dla gastronomii umożliwią szybsze czyszczenie, dzięki czemu pracownicy będą mogli skupić się na przyrządzaniu potraw. Meble ze stali nierdzewnej są proponowane do użytku w restauracjach, kawiarniach, pizzeriach, cukierniach, stołówkach (szkolnych, szpitalnych, czy pracowniczych) oraz firmach cateringowych. Z mebli tych korzystają również szpitale oraz laboratoria.